Praktische toepassing van VR: Fietssimulator klaar voor virtueel fietsexamen

Praktische toepassing van VR: Fietssimulator klaar voor virtueel fietsexamen

Normaal doen wij alleen main stream game nieuws maar dit vonden wij echter de moeite van het plaatsen wel waard. Dit soort toepassingen van VR vinden wij nou echt wel heel nuttig.

Onderzoekers van de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit van NHTV hebben het prototype van een virtual reality-fietssimulator na een rem- en versnelfunctie nu uitgebreid met een stuurfunctie, in samenwerking met Atlantis Games B.V. Deze functie maakt volgens de onderzoekers de weg vrij voor praktische vraagstukken en toepassingen, zoals een virtueel fietsexamen.
De NHTV-fietssimulator heeft een aantrekkingskracht op jongeren

De NHTV-fietssimulator heeft een aantrekkingskracht op jongeren

Tijdens de ontwikkeling en toepassing van het prototype, blijkt dat de simulator een aantrekkingskracht heeft op jongeren. Dat bracht de onderzoekers op het idee een virtual reality-fietsexamen voor scholieren te ontwikkelen. In samenwerking met de opleiding Gaming van NHTV zou de simulator niet alleen als een innovatief onderzoeksinstrument moeten dienen, maar ook een leuk, uitdagend en aantrekkelijke toepassing kunnen worden.

Gevaarlijke situaties toetsen in virtueel fietsexamen
Een belangrijk moment in de ontwikkeling van verkeersgedrag is het fietsexamen dat op dit moment op veel lagere scholen wordt gehouden. Met name de ‘moeilijke en gevaarlijke verkeerssituaties’ komen niet zo vaak voor tijdens de praktijkexamens. Aangezien alles in Virtual Reality te simuleren is, kunnen nu ook gevaarlijke situaties en verkeersregels worden getoetst. Hoe het virtuele fietsexamen er precies uit moet zien is een uitdaging die NHTV de komende tijd aan haar studenten voorlegt.

Kennismaken met de fietssimulator
Een actueel voorbeeld van de toepassing van de fietssimulator is de toepassing ten behoeve van de ontwikkeling van de snelfietsroute Hart van Brabant, waarin onder andere fietsbeleving en fietsinnovaties worden getest. Hiermee zal de vormgeving van de snelfietsroute van de toekomst een extra impuls krijgen. NHTV hoopt dat wegbeheerders zelf de toegevoegde waarde gaan ervaren van Virtual Reality in belevingsvraagstukken op het gebied van mobiliteit, logistiek en ruimte, en nodigt wegbeheerders uit om zelf kennis te maken met de laatste versie van Cycle Spaces op de NHTV Breda.

De bron van dit artikel is Verkeerskunde.nl

Lost Password